Solidariteit

Je kunt het wel of niet met ze eens zijn, maar XR-activisten en boeren die een snelweg blokkeren, of erger nog, vuil storten en brand stichten, zijn wetsovertreders. Soms worden er actievoerders opgepakt, maar ook weer direct vrijgelaten.
Ze horen net als andere burgers die een wet overtreden een boete of straf te krijgen, maar het OM doet niets omdat de betreffende ambtenaren mogelijk overbelast raken en een rechter ze misschien niet zal veroordelen.


Schande gewoon. Politiemensen lopen lijfelijke risico’s bij de arrestaties, terwijl het totaal tevergeefs is. Begrijpelijk dat het corps gefrustreerd en gedemotiveerd raakt.Zolang activisten er mee wegkomen, wordt het van kwaad tot erger.
 
Misschien is het een idee om een soort strafpuntensysteem in te voeren. Op het politiebureau kunnen foto’s van de opgepakten gemaakt worden en vingerafdruk genomen, om dit dan in de computer op te slaan. Voor elke overtreding krijgt men strafpunten toebedeeld, afhankelijk van het soort overtreding. Een kleine verkeersovertreding is bijvoorbeeld één strafpunt, winkeldiefstal twee, een verkeersblokkade, vernieling of vechtpartij drie, brand stichten of vuilnis storten vier punten, enzovoort. Elk strafpunt staat gelijk aan een voorlopige boete van bijvoorbeeld honderd of honderd vijftig euro, of één dag cel.
 
Zodra iemand boven tien punten komt, kan het OM de drie of vier overtredingen van die persoon in één keer afhandelen. Hoeven ze niet elke keer in actie te komen. Dat scheelt het OM en rechters veel werk. Zo zal er uiteindelijk een forsere boete of straf kunnen volgen dan bij elke keer één overtreding. Tien punten is dus gelijk aan duizend euro of tien dagen cel.
Waarschijnlijk zal de solidariteit van diverse deelnemers met deze clubs dan snel verminderen.
Maar helaas, het OM zal dit vermoedelijk te lastig vinden om hiervoor regeltjes te bedenken, of ze vragen het gewoon even via AI.

 

07-02-2024